Vuosi 2020 majoittajan silmin

Odottamattomia käänteitä

Luodaanpa katsaus menneseen vuoteen sekä pohditaan samalla sitä mitä tulevaisuus mahdollisesti tuo tullessaan.

Koronapandemian impakti matkailuun oli musertava muun muassa Lapissa, jossa matkailuyrittäjät, joiden toiminnasta elämysten myynti on tärkeä osa, kärsivät suuren kolauksen. Suomalaiset matkailijat kun käyttänevät elämyspalveluja ilmeisesti vähemmän, joten ulkomaisten matkailijoiden kato tarkoitti hiljaista aikaa poro-, kelkka- ja huskyretkien kysyntään.

Kotimaan matkailu muuten oli viime vuonna  kohtuullinen, joten ainakin mökkien vuokrausten puolella meni paremmin.

Lähderinteellä korona ja vuosi 2020 jäävät erityisesti mieleen. Pandemian vaikutus etenkin matkailuun on tullut tavallaan uutena riskinä toimintaan mukaan. 

Peruutuksista ruuhkaan

Vuoden 2020 alussa, jolloin koronatietoisuus ja rajoitukset alkoivat vaikuttamaan, kävi, kuten olettaa saattaa, että jo tehtyjä varauksia alettiin Lähderinteeltä perumaan.  Tästä kun mentiin ajassa hieman eteenpäin, alkoi varsin toisenlainen efekti. Ilmeisesti etätyöhön ja ulkomaan matkailurajoituksiin kyllästyneet ihmiset alkoivat enenevässä määrässä varailemaan mökkilomaa, jonka seurauksena vuodesta 2020 tuli sittenkin hyvä.

Verrattuna vuoteen 2019, käyttöaste vuoden 2020 ensimmäisellä puolivuotiskolla helmi- ja maaliskuussa oli selvästi parempi kuin aiemmin. Sen sijaan huhti- ja toukokuu olivat hiljaista aikaa, jopa edellisvuoteen verrattuna. Kesä oli kutakuinkin yhtä suosittu kuin aiemmin, järvimökkeilyn suosion kun ymmärtää. Jäkimmäisellä puolivuotiskolla kysyntä oli vuonna 2020 korkeampi, paitsi syyskuussa, senkin ollessa lähes samanlainen. 

Kokonaisuudessaan vuodesta 2020 tuli varausöiden valossa selkeästi parempi kuin vuodesta 2019 ja tämä vuosi 2021 vaikuttaa ainakin alkuun hyvin samanlaiselta. Matkustusrajoitukset vaikuttavat tietenkin tässäkin suuntaan tai toiseen, joten nähtäväksi jää miten käy.

 

Vuoden 2020 matkailutilastot

Visitory julkaisee mainiota majoitus- ja matkailutilastoa maakunnittain, josta tuorein julkaisu ottaa kantaa vuoden 2020 tuloksiin.

Kuva kertoo sen, mikä on mediassa ja omakohtaisestikin havaittu – ulkomaisten yöpymiset romahtivat todella merkittävästi kun rajat suljettiin pandemian vuoksi. Tämä luonnollisesti heijastuu myös majoitusmyynnin laskuun, joka kuitenkin on vain -19% kokonaisuudessaan.

Yöpymisen pääsesonki Kainuussa on vuodesta toiseen kesä jonka lisäksi myös kevät on vilkasta aikaa. Kausiluonteisuus on matkailulle hyvin tyypillistä, joten aktiviteetteja sen suhteen, että kävijöitä riittäisi tasaisemmin vuoden ympäri, tulisi tehdä enemmän.


Viime vuosi oli sateiden suhteen runsas. Sateiden määrä etenkin heinäkuussa ja syyskuussa sekä syksyllä erottuu selvästi kuvaajasta. Järven pinta olikin ennätyskorkealla sinä aikana kuinka kauan mökki meillä on ollut.

Tammi–joulukuussa 2020, sijainnissa Kainuu kirjattiin 867 000 yöpymistä (-12,7 %), joista kotimaisia oli 822 000 ja ulkomaalaisten tekemiä 45 000 yötä. Kotimaiset yöpymiset vähenivät kahdeksan prosenttia ja ulkomaalaiset yöpymiset vähenivät 54 prosenttia. Yhteensä yöpymiset vähenivät 13 prosenttia edellisvuoden tammi–joulukuusta. Eniten ulkomaalaisten yöpymisiä kirjattiin matkailijoille, jotka saapuivat maasta Venäjä (16 300 yötä).”

54 prosenttia! Melkoisen raju tiputus kun merkittävät sesongit jäivät hyödyntämättä. Venäläisten määrä olisi ollut vieläkin alhaisempi, jos koronaimpakti olisi osunut jo tammikuussa.

 

Verrattaessa alueita keskenään, pistää silmään se seikka, että Kainuu alueena pärjäsi silti keskimäärin paremmin kuin koko Suomi. Vaikkakin Kainuun sisälläkin oli merkittäviä eroja. Sotkamon hyvän tuloksen arvelen johtuneen kaivosteollisuustoiminnasta sekä kilpaurheilijoiden harjoitteluleireistä Vuokatissa.

 

Matkailun kysyntä 2021 (tutkimus)

If Vakuutus suoritti kyselyn, jossa Suomalaisilta kysyttiin millaisesta lomamatkasta he haaveilevat koronatalven keskellä.

Vain kolmannes suomalaisista arvelee matkustavansa samaan tapaan kuin ennen koronaa sitten, kun pandemia hellittää. Koronapandemian jälkeen lomamatkat suuntautuvat usein kotimaahan tai lähellä oleviin ulkomaan kohteisiin, suomalaiset arvioivat Ifin kyselytutkimuksessa. Suosituin unelmamatkakohde olisi tällä hetkellä kaupunkiloma Etelä- tai Keski-Euroopassa.”

Enemmistö siis uskoo muuttavansa tapaansa matkustaa sen jälkeen kun korona hellittää. Tämä on huomionarvoinen muutos, jos näin todellakin tulee käymään.

  • Matkakohteet

“Matkustaminen muuttaa varmasti ainakin joksikin aikaa muotoaan senkin jälkeen, kun pandemia hellittää. Kotimaan matkailu todennäköisesti lisääntyy

“Koronatalven keskellä suomalaiset haaveilevat eniten kaupunkilomasta Etelä- tai Keski-Euroopassa. Seuraavaksi yleisimmin unelmamatka olisi rantaloma Etelä-Euroopassa, kuten Kreikassa, Espanjassa tai Kanarialla, tai kaukomatka johonkin rantalomakohteeseen. Neljänneksi suosituimmaksi haaveeksi nousee matka Lappiin.”

Toivoa sopii, että Suomalaiset oppivat hyödyntämään entistä enemmän kotimaan matkailun mahdollisuuksia, joka parantaisi matkailuyrittäjien tilannetta  ja tukisi kotimaista kysyntää.

  • Matkustustapa

“Joka kymmenes aikoo vähentää lentomatkustamista ja yhtä usea lisätä matkailua omalla autolla. Kaikista suomalaisista 7 prosenttia aikoo jättää matkustamisen kokonaan väliin.”

Lentämisen suosio vähenee jonkin verran, mutta ei merkittävästi. Itse luulen, että lentäminen tulee jatkossa pysymään samana ja jopa kasvamaan. Matkailu omalla autolla tarkoittanee etupäässä lähialueiden suosion kasvua.

  • Ikäjakauma

“Toki matkahaaveet vaihtelevat iän mukaan: kaukomatka rantalomakohteeseen houkuttaa eniten kolmekymppisiä, kun taas Lappi kiinnostaa eniten 50–59-vuotiaita. Yli 60-vuotiaiden unelmamatka suuntautuu muita useammin johonkin kotimaan kohteeseen.” 

Vaikka Lähderinne ei Lapissa sijaitsekaan, niin tämän perusteella voisi olettaa, että erityisesti vanhemmat henkilöt kiinnostuisivat kotimaan matkailusta jatkossakin enemmänkin kuin nuoriso. Meillä käyneistä vieraista on jäänyt sellainen tuntuma,  että valtaosa on kyllä yksinäisiä, lapsiperheitä ja nuoria pareja – toki vanhempia pariskuntia ja ryhmiäkin käy – muttei kuitenkaan enemmistönä.

Lopuksi

Vuosi 2020 oli siis yleisesti ottaen varsin mollivoittoinen, mutta Lähderinteellä vilskettä kuitenkin riitti. Vuoteen 2021 lähdetään odottavaisin ja luottavaisin mielin, mutta koko ajan on pelko siitä, että pandemian rajoitukset saattavat muuttaa tilanteen hyvinkin äkkiä.  

Toivotaan, että rokotteet ja yleistilanne kehittyvät parempaan suuntaan. Se on meidän kaikkien etu!

 

fiFI