Vuosi 2020 - Tuparent ja minä

Uudet asiat
5/5
Uuden oppiminen
4/5
Säntillisyys
4/5
Saavutukset
3/5
Pitkäjänteisyys
2/5

Ylläolevassa itsearvioinnin pisteytyksessä arvio vuonna 2020 tapahtuneiden asioiden edistymistä. Matka taloudellisen tilanteen kehittämiseen ja vuokranantajuuteen sai alkunsa vuonna 2018. Tuolloiset ajatukset ja suunnitelmat ovat muuttuneet merkittävästi siitä missä tällä hetkellä mennään. Tässäkin matkassa on ollut käänteensä ja kuljettu reitti on muuttunut sitä mukaa, kun asioita on opittu, asioita tehty ja tilanne on muuttunut. Yhdenlainen merkittävä etappi konkretisoitui tänä vuonna Tuparent Oy:n perustamiseen, joka siis tapahtui heinäkuun lopussa 2020. Asia, joka vielä pari vuotta sitten oli hyvin hatara unelma, siitä on nyt tullut konkretiaa. 

businessman, pointing, success

Uudet asiat

Uusista asioista suurin oli yrityksen perustaminen, koska se on katalyssaattori uusiin asioihin. Tuparentin perustamisen toimet etenivät aluksi hitaammin, enkä oikeastaan muista oliko syynä varovaisuus, sopivan ajankohdan haku vai mistä se oikein johtui. Olinhan jo kertaalleen ollut aiemmin yritystä (Saagatec Oy) perustamassa ja sitä myös lopettamassa, joten montet asiat olivat siksi tuttuja. Lopulta, kun päätös (ja nimi keksitty – se on yllättävän vaikeaa !) oli tehty, perustaminen eteni nopeasti muutamassa viikossa. Viranomaislupien odottelussa meni toki jonkin aikaa, eniten arvonlisävelvolliseksi hakeutumisen selvittelyissä verottajan kanssa. Sähköinen asiointi toimii tässä asiassa mallikkaasti. 

Uuden oppiminen

Vuoden aikana on tullut uutta oppia yllättävänkin paljon. Paitsi yrittämisestä, yritysmuodoista, veroista, kirjanpidosta, mutta myös vuokraustoiminnan kehittämisessä sekä näiden lisäksi myös teknisten taitojen ts. WordPressin ja Woocommerce osalta, kun pystytin verkkosivuja ja -kauppaa.

Säntillisyys 

Systemaattinen talouden seuranta ja toimien toistaminen on pysynyt tänä vuonna hyvällä tasolla, ehkä jopa hieman kehittynytkin. Kirjanpitäjä onneksi muistaa muistuttaa asioista, jotta asiat hoituvat jämptisti.

Saavutukset

Matkaa on tehty vielä vasta lyhyen aikaa, joten tarkastelussa pitää olla hieman armollinen. Jotenkin tuntuu, että parin vuoden aikana moni asia on kehittynyt melko hitaasti ja taloudellinen tilanne ei ole parantunut niin paljon kun oletti, mutta kun asiat laittaa perspektiiviin ja vertaa lähtökohtaan, on moni asia silti kuitenkin edennyt valtavasti jo pekästään tänä vuonna. Esimerkiksi yritys ja uusi vuokra-asunto. Tänä vuonna olen innostunut uutena asiana myös Bitcoinista ja muista kryptovaluutoista, jotka ovat alueena varsin mielenkiintoisia.

Pitkäjänteisyys

Suunnitelmat, jotka on tehty matkan alussa ja sen varrella, ovat muuttuneet jatkuvasti, ehkä jopa hieman poukkoillenkin.  Säästämisen ja sijoittamisen saralla moni asia on muuttunut matkan varrella asiasta toiseen, ehkä turhankin innokkaasti. Yrityksen parissa alku on ollut hieman tutustelua ja haparointia, mutta asiat oppii ja sen kanssa pitkäjänteisyys on tavallaan helpompaa kun tietyt asiat pitää tehdä määrätyllä tavalla.

Mökin vuokraustoiminta

Mökin vuokraustoiminta oli meillä vielä 2019 loppuun asti yksinomaan kotimaisen välitysrenkaan kautta tapahtuvaa. Vaikkei toiminnassa sinänsä ollut isompia puutteita, näkyi vuosia toisiinsa verratessa, että vuokrapäivien lukumäärä ei kehity, vaikka matkailun kysyntä on jatkuvasti kasvanut Suomessa ja Kainuussa. 

Lisäsin kohteen aluksi Tori.fi -palveluun vuokrattavaksi ja se on osoittautunut toimivaksi kanavaksi. Torin ongelmana näen sen, että siellä ei (vieläkään) ole kunnon tunnistautumista käytössä. Kuka tahansa voi esiintyä minä tahansa ja tämä on otettava huomioon. Ilmoitusten jättäminen on maksutonta, poislukien ilmoituksen nostot, joita teen silloin tällöin. Torin kautta tavoittaa paljon ihmisiä, mutta konversio varauksiksi ei vaikuta olevan kauhean korkea.  

Tammikuussa mökki lisättiin Airbnb -palveluun ja myöhemmin maaliskuussa Booking.com:iin. Näiden palvelujen käyttöönotossa ja sieltä asetettujen vaatimusten täyttämisessä sekä näiden portaalien opiskelussa on ollut melkoisesti työtä. Voi myös samalla sanoa, että nämä ovat lisänneet osaamista vuokraustoiminnasta ja alasta huikeasti.  Ei ole siksi oikeastaan ihme, että miksi nämä ovat alalla kasvaneet suuriksi – he ovat rakentaneet omat palvelunsa niin pitkälle ja muuttavat toimintaa jatkuvasti tilanteiden mukaan. Viimeisimpänä esim. reagointi Koronaviruksen aiheuttamiin muutoksiin varauksissa ja kohteiden siivouksissa.

Kokeilin myös muitakin portaaleja  (mm. Homeaway, jossa kohde edelleen on)  sekä VRBO:a, Tripadvisoria sekä Agodaa.

Varaustietojen, hintojen ja eri portaalien käyttäminen muodostuu haastavaksi mitä useammassa portaalissa kohde/kohteet ovat. Tämän vuoksi kokeilin aluksi IGMS – ja Smoobu -varausjärjestelmiä, joista sittemmin otin jälkimmäisen käyttööni. Smoobusta on ollut paljon hyötyä, jonka vuoksi sitä suosittelen. Smoobusta on oma kirjoituksensa täällä.

Joulukuun 2020 alusta koko mökin vuokraustoiminta on siirtynyt yrityksellemme Tuparent Oy:lle, joka selkeyttää toimintaa ja antaa lisää vaihtoehtoja toiminnan kehittämiseen. Siirron yhteydessä piti monta sopimusasiaa kahlata läpi,  mutta yksi kerrallaan nuo saatiin kuntoon.

office, keyboard, job

Asuntovuokraus

Tuparentin asuntovuokrauksessa ei ole vielä tämän vuoden osalta muuta mainittavaa kuin se, että teimme varauksen Oulusssa vuonna 2023 valmistuvasta pienestä 29,5 neliön huoneistosta. Pohjapiirroksessa oli pari pientä puutetta, mutta teetätimme siihen pari korjausta, jolloin tämä soveltuu paremmin tarkoitukseensa.

Blogin siirto ja web-sivut

Käytin aiemmin blogien postaukseen Blogger -alustaa, joka ilmaisena, luotettavana ja suhteellisen yksinkertaisena on ollut hyvä paikka postailla näitä kirjoituksia (vuodesta 2018). 

Yriksen perustamisen myötä koin tarpeen perustaa asiaan kuuluvat nettisivut ja sosiaalisen median kanavat paitsi Tuparentille, mutta myös Fotuhubille, joka on Tuparentin aputoiminimi. Samassa yhteydessä tuntui loogiselta siirtää blogikirjoitukset samaan paikkaan ihan ylläpidon ja WordPressin monipuolisuuden vuoksi.  

Aluksi halusin varmistaa, että haluamani domain -nimet ovat vapaana, joten rekisteröin Domainhotelli.fi -palvelusta käyttööni osoitteet Tuparent.fi, Tuparent.com sekä Fotohubi.fi. Koska aikomuksenani oli perustaa sivut, joissa on mahdollista perustaa kustannustehokkaasti Woocommerce -verkkokauppa, Web -sivut (WordPressillä, joka minulle tuttu) sekä hallita sähköpostit, valitsin lopulta Sitegroundin palvelusta GrowBig -paketin (kuva alla). Palvelu on toiminut erittäin luotettavasti ja he ovat vastailleet kysymyksiini nopeasti. 

Siteground paketit

Blogin siirtäminen Bloggerista WordPressiä käyttävälle palvelimelle on tehty  varsin helpoksi. Lataat vain sopivan Importer -pluginin ja valitset siirrettävät tiedot, jonka jälkeen ne siirtyvät teksteineen ja kuvineen. Valittu teema vaikuttaa tietenkin asetteluun ja muutama pikkujuttu piti käydä korjaamassa, mutta kokonaisuutena melko helppo juttu.   

Opiskelin vielä sen, että miten uudelleenohjaus toteutetaan Bloggeriin, joten vanhoille sivuille menevät tulevat ohjatuksi Tuparentin blogisivuille automaattisesti.

Tuparent.fi

Vaikka WordPressin käyttö oli jo vanhastaan tuttua, oli nykymuotoisessa WordPressissä hieman opiskeltavaa, mutta Internet Youtube -videoineen on ehtymätön lähde. Olipa kyse WordPressistä, jostain pluginista, Woocommercesta tai mistä tahansa, niin apua löytyy kyllä. Eri teemoja kokeiltuani päädyin lopulta Astraan, joka oli omaan silmääni sopiva teema muokkauksin. 

WordPress websivujen työkaluista valitsin Elementorin, joka tarjoaa jo ilmaisversionakin ihan hyviä “rakennuspalikoita” websivujen tekoon. Hankin myöhemmin siitä PLUS -version, jotta sain käyttööni sen tarjoamat kätevät lisätyökalut. Ilman Elementorin kaltaista työkalua websivujen teko on työläämpää, eikä ainakaan niin hauskaa.

Sivuston ensi versio näki päivänvalonsa joulukuun taitteessa ja on muuttunut sen jälkeen useaan otteeseen. Viimeisimpänä lisäyksenä sain tehtyä Woocommerce -verkkokaupan, jonka avulla voidaan tilata lisäpalveluja. Maksutapoina tällä hetkellä toimii Paypal sekä tilisiirto, jatkossa myös joko Klarna Checkout tai Bluecommerce. 

Fotohubi.fi

Tuparentin “alter ego” eli Fotohubi aputoiminimi on sekin pääsemässä vauhtiin. Alunperin ajatuksenani oli luoda verkkokauppa pelkästään omille kuvilleni ja niistä tuotetuille teoksille, mutta tässä asiassa mopo lähti käsistä ja sinne tulee paljon muutakin.  Maksutapoina sivulla toimii PayPal sekä Klarna Checkout. Klarna Checkout tarjoaa suomalaisten verkkopankkimaksujen lisäksi myös joustavat osamaksuvaihtoehdot. Seuraavaksi alan panostamaan markkinointiin, jotta sivustolle saadaan kävijöitä. Käy katsomassa Fotohubi.fi  ja anna palautetta. Kaikki kommentit tervetulleita !

Vuosi on ollut koronan aiheuttamista rajoitteista huolimatta hyvin vaihderikas. Tuparentin ja Fotohubin kehittäminen on lähtenyt vauhtiin ja tuskin maltan odottaa mitä ensi vuosi tuo tullessaan.  Kehittämistä rajoittavat aika ja raha, mutta niiden puitteissa eteenpäin.

Hyvää Uutta Vuotta 2021 !

fiFI