Helmikuun toinen päivä sain yhteydenoton koskien loma-asuntoamme. Viestissä kyseltiin, että olisiko mökki heti vapaana. Kyselijä oli lähettänyt viestin Venäjäksi, jota en osaa ollenkaan. Tai no…ehkä muutamat sanat korkeajännityksestä opittuna, joista ei tässä apua. Kääntelin viestin Googlella englanniksi ja vastailin, että varaus onnistuu, kunhan vain poistelen hälytykset ja nostan lämmöt sopivalle tasolle. 

Pariskunta halusi varata mökin kahdeksi vuorokaudeksi, jonka perusteella hinta sovittiin ja alettiin puhumaan maksusta. He eivät jostain syystä pystyneet maksamaan verkkopankin kautta, vaikkain tietääkseni Venäjältä pystyy siirtämään rahaa myös Suomalaiselle pankkitilille. Yleensä Venäläiset matkailijat varaavat käteistä rahaa matkoille mukaan, joten sovimme niin, että paikkakunnalla asuva tuttavani käy avaamassa heille ovet ja ottaa käteismaksun samalla vastaan.

Tässä vaiheessa vaihdoimme myös puhelinnumerot, jotta viestittely WhatsAppilla onnistuu kätevästi.

Matkatessaan kohti mökkiä he ehdottivatkin, että spoisiko maksu vasta seuraavana päivänä, koska heillä ei ollut tarpeeksi käteistä. Koska tuttavani oli jo menosa mökille ja en halunnut ottaa riskiä lähes tuntemattomien ihmisten kanssa, pyysin että mieluummin koukkaatte automaatilla kirkonkylässä, koska se ei tee kuin pari kilometriä lisää ja saapumaan sitten mökille. Näin tehtiinkin ja he saapuivat illan tunteina mökille, jossa tuttavani jo odottelikin heitä.

Maksu saatiin ja he asettuivat taloksi.

Ei mennyt kuin 15 minuuttia kun sain heiltä viestin. Ajattelin ensin, että mitäköhän siellä on ongelma, mutta he vain pyysivät nostamaan lämpöjä hieman, jonka teinkin. Samantien he kertoivat ihastuneensa paikkaan niin, että voisivatko jatkaa vuokrausta 10 lisäpäivää! 

Tarkistin kalenterin, jossa oli edessä itsellemme varattu huoltokäynti (jonka pystyy siirtämään), joten sen puoleen ei esteitä. Tein heille tarjouksen kymmenestä päivästä ja tämä sovittiin.

Pariskunta oli varsin aktiivinen ja olin heidän kanssaan yhteydessä asiasta kuin toisesta melkein joka päivä. Parin päivän päästä ensimmäinen “jakso” alkoi päättyä ja tuli puhetta jatkoajasta ja sen maksusta. Ajatus käteisen keräämisestä ei innostanut, koska olisin taas joutunut vaivaamaan tuttavaani,  joten hoksasin ehdottaa heille PayPalia maksumuotona. Heillä oli myös Paypal -tili, joten siirto onnistui sitä kautta nätisti ilman kummempia kommervenkkeja.

Jonkin aikaa meni hiljaisuudessa, nuoripari nautti lomasta, kunnes loppuviikosta he kertoivat, että miehen pitäisi päästä pikimmiten käymään Moskovassa töiden vuoksi ja halusivat tietää miten Kainuusta sinne pääsee  kätevimmin. Kaivoin heille eri aikatauluvaihtoehdot junalla ja lentokoneella, joista he sitten valitsivat lentämisen.

Seuraavaksi oli vuorossa ongelma, että kuinka päästä mökiltä Kajaaniin lentoasemalle, johon on matkaa 109km. Bussi (se ainoa arkipäiväinen) olisi ollut yksi vaihtoehto, mutta sen aikataulut eivät sopinut, koska lento lähtee jo 05:30, joten he halusivat ottaa taksin, jolloin auto olisi jäänyt mökille rouvan käyttöön.

Taksi noilla etäisyyksillä ei ole ihan halpa, mutta varasin heille taksin. Pian taksikuski jo soittikin kyselläkseen tarkempia tietoja, jolloin keskustelime tarkasta hinnasta. Se olisi luokkaa 200-220€. Ilmoitin hinnan pariskunnalle, jotka kauhistuivat totaalisesti. He eivät millään voineet käsittää, että se maksaisi noin paljon. Kerroin, että kuljettaja joutuu ajamaan tyhjän taksin takaisin, joten hinta tulee sen mukaan.

He pyysivät perumaan taksin ja päättivät, että mies ajaa autolla Kajaaniin ja jättää sen matkansa ajaksi lentoasemalle (paikoitus on n. 11 € /vrk). Koska rouva olisi autoton, lupasin tilata hänelle taksin, mikäli hän haluaa käydä kaupassa kirkonkylällä noina päivinä.

Mies pääsi jatkamaan matkaansa Moskovaan ja rouva jäi mökille viettämään lomaansa. Rouvalle täytyy kyllä nostaa hattua, että uskalsi asustaa vieraassa maassa metsän keskellä yksin monta vuorokautta. Mökin naapurustossa ei ollut muita ihmisiä tuona jaksona, se sijaitsee järven rannalla isojen puiden keskellä, joten mielikuvitus saattaa yksinäisellä ihmisellä lähteä helposti laukkaamaan, jos siihen ei ole tottunut. Monikaan suuren kaupungin kasvatti ei välttämättä tunne oloaan kodikkaaksi moisessa paikassa.

Myöhemmin selvisi, että rouva oli tuottaja ja kirjailija, joten hän nautti yksinäisyydestä ja rauhasta, jolloin pystyi tekemään omia projektejaan rauhassa.

Viimeistä edellisenä vuokrapäivänä olin taas yhteydessä rouvan kanssa, joka kysyi, että voisiko vuokrausta jatkaa muutamilla tunneilla tai peräti vuorokaudella, koska miehen lentokone laskeutuu vasta iltapäivällä ja autoilee vasta iltapäivällä Kajaanista. Valitettavasti mökille oli sovittu jo seuraava alkava varaus, joten selvittelimme tarkan tuloajankohdan ja lupasin, että menen mökille siivoamaan iltapäivällä ja huolehdin rouvan matkalaukkuineen eteenpäin uusien tulokkaiden alta. Meillä ei heitetä ketään vierasta heitteille, vaan huolehditaan sen mitä voi.

Olin jokatapauksessa valmistautunut käymään iltapäivällä siivoamassa, koska siivouksesta ei oltu erikseen mitään sovittu,  sekä pyyhkeet ja liinavaatteet piti joka tapauksessa vaihtaa. Halusin myös tarkastaa halkotilanteen, koska edellisestä käynnistä on jo jonkin aikaa.

Saavuin mökille iltapäivällä noin kello 14.00. Vastassa oli nuori hymyilevä ja sydämellinen rouva, joka oli laittanut astiat astianpesukoneeseen, pakannut tavaransa, pessyt ja kuivattanut pyyhkeet, irrottanut liinavaatteet sekä imuroinut koko mökin läpikotaisin! Minulle jäi vain (ranta)saunan huolto, joka sekin oli hyvässä siivossa sekä puiden kantaminen mökkiin.

Juttelimme niitä ja näitä odotellessamme miehen saapumista paikkakunnalle. Kellon lähestyessä kuuttatoista nostelimme tavarat autooni ja hurautimme paikkakunnan (ainoaan) ruokaravintolaan syömään ja odottamaan miehen saapumista.

Jonkin ajan kuluttua hän saapuikin. He kiittelivät vuolaasti kaikesta avusta ja mukavasta lomasta. 

Rouva (25v) oli jo julkaissut oman kirjan, jonka sain häneltä lahjaksi. Kirja on tietysti venäjäksi, joten sisällön ymmärtäminen on hieman haastavaa. Tyttäreni on lukenut venäjää vuoden, joten ehkäpä hän pystyy sitä jo tavailemaan.

Kiitos käynnistä ja kaikkea hyvää, Sergei ja Anastasia.

 

fiFI