RAHAPELI HALTUUN 

7 YKSINKERTAISTA ASKELTA TALOUDELLISEEN VAPAUTEEN

Dave Ramseyn kirjan jälkeen lukupöydälleni asettui Tony Robbinsin järkälemäinen 700 -sivuinen kirja. Ennakko-odotukseni kirjaa kohtaan olivat korkeat, koska se vähä mitä olin Robbinsista kuullut tai lukenut antoi ymmärtää, että kyseessä on mielenkiintoinen persoona.
 
Internet kertoo Robbinsin arvoksi 500 miljoonaa dollaria, veloittaa 300 000 dollaria per puhe-esitys ja omistaa 31 yritystä, joista kahdessatoista toimii aktiivisesti. 
 
Kirjan suomennoksessa on ollut mukana valmennusyhtiö Varapuun perustaja ja valmentaja Mikko Sjögren, joka itselleni on tuttu yhtiön valmennuksista. Itseasiassa näin jälkikäteen on helppo ymmärtää mistä monet opit ovat TRK valmennukseen tiensä löytäneet. Tätä kirjaa lukiessa tuli välillä sellainen deja vu -ilmiö, että mistäköhän tämä on tuttu..
 
 
 
Ensimmäiset vajaa 70 sivua menee Robbinsin kehuessa itseään ja oppejaan. Myönnetään, että saavutuksia on kyllä paljon ja on tavannut maailman johtoa pitkin ja poikin, mutta vähempikin olisi ehkä riittänyt.
 
Seuraavaksi käydään läpi rahapelin säännöt ja lainalaisuudet. Joku finanssitalon rahastoja myyvä tuskin ilahtuu seuraavista kappaleista, joissa käydään läpi niiden kulurakennetta ja tuottoa, eikä niin kauhean positiivisessä valossa. Robbinsin suosikki vaikuttaa olevan sijoittaminen kulutehokkaasti indekseihin.
 
Kahdeksan erilaista rahamyyttiä käydään läpi yksi kerrallaan.
 
Unelmien hinnan ja henkilökohtainen suunnitelman jälkeen käydään läpi askel askeleelta kuinka vaurastuminen tapahtuu, jonka jälkeen puhutaan lisää allokaatiosta, unelmakorista ja ajoituksesta. 
Kuten Ramseyn kirjassakin seuraavaksi astuu mukaan lupsakkaiden eläkepäivien rahoittamisen suunnittelu, jonka jälkeen avataan hieman myös superrikkaiden salaisuuksi. 
 
Tässäkin kirjassa, kuten Ramseyn opuksessa jenkkien 401K vilahtelee useaan otteeseen. 
 
Sivut 500-600 eli sata sivua käytetään 12 upporikkaan ihmisen (Warren Buffetit, Ray Dalio yms) esittelyyn kysymys/vastauspattereineen. Tätä osuutta en itse jaksanut pitää kovin mielenkiintoisena, joten skippasin suurimman osan.
 
Lopuksi käydään läpi tulevaisuutta, teknologian kehittymistä sekä sen vaikutusta ihmiskunnan eloon. Näiden jälkeen tiivistetty 7 kohdan muistilista rahapelin haltuunottamiseksi, jonka jälkeen kiitokset ja esittelyä Robbinsin yrityksistä.
 
Mitä tykkäsin?
 
Hieman kaksijakoinen fiilis. Ikäänkuin romaania, filosofiaa, elämänkertaa ja talousopusta samassa kirjassa. Kaikesta paistaa läpi, että Robbins on ajattelija ja hyväntekijä, joka käyttää paljon aikaa tuodakseen näitä puolia myös esiin. Luettavuuden kannalta olisi itselleni ollut parempi, jos opuksen sivumäärä olisi ollut vain puolet ja “tarpeettomia” osia olisi jättänyt pois.
 
Kokonaisuutan kuitenkin mielenkiintoisia oppeja ja neuvoja, sekä hieman avattu myös superrikkaiden maailmaa. Kirjassa on myös vahva filosofinen ote, joka näyttelee merkittävää osaa.   
 
Varaa tarpeeksi aikaa lukemiseen..
 
 
 
 
fiFI