Luettua Dave Ramsey: The Total Money Makeover

The Total Money Makeover

Tällä kertaa talouskirjojen kategoriassa lukulistalleni osui Dave Ramseyn kirja The Total Money Makeover. Olen nähnyt melko monta Dave Ramseyn Youtube -videoita, jonka perusteella herrasta on jäänyt hieman ristiriitainen ja yksioikoinen kuva. 

Kirjan kannessa oleva hehkutus  “New York Times bestseller! More than Five million copies sold!” luo odotuksia siitä, että suosion takana piilee hyviä asioita, joten eikun lukemaan.

Kirja on kirjoitettu englanniksi, joten sen verran se kielitaitoa vaatii. En tiedä onko tästä Suomeksi käännettyä versiota tehty ollenkaan.

 

Sisältö

Kirjan alussa on oma kappaleensa otsikolla “What This Book is NOT” eli siinä avataan tarkemmin mistä kirjasta EI ole kyse ja mitä asioita siitä on turha odottaa. Kätevää! 

Kirja on tarkoitettu ihmisille, joiden tavoitteena on laittaa oma taloutensa hallintaan ja päästä irti veloistaan. Siinä missä Robert Kiyosakille velka ja velanotto on sijoittamisessa vaurastumisen väline ja keino, Ramsey vaikuttaa olevan antipatterni – kaikista veloista on päästävä pikimmiten eroon. Yritin saada kirjasta selville, hyväksyykö Ramsey edes velkojen käyttöä sijoittamiseen, mutta en sitä itse löytänyt. Velkaantumiseen liittyviä asioita ja keinoja, joita yhteiskunnassamme on rakennettu, oli avattu mainiosti.

Jopa asuntojen hankkimista omalla rahalla hehkutettiin säästämisen kautta, mikä näin tavallisen asuntovelallisen näkökulmasta vaikuttii hieman erikoiselta, mutta tapahan se on sekin, mutta vaatii aikaa.

Oman talouden hallintaan saattamisen jälkeen keskityttiin taloudellisen puskurin, eläkevarojen ja vaurastumisen kasvattamiseen. Osa asioista ei ihan sellaisenaan Suomalaiselle tavalliselle tallaajalle kuullosta omakohtaisilta, kuten esimerkiksi 401K ja lasten opiskeluihin säästäminen.

Kirjan alussa käyttiin myös kumoamaan rahamyyttejä ja se mikä kirjassa itseäni häiritsi eniten oli toistuvat “käyttäjätarinat” perheistä, jotka olivat saaneet raha-asiansa kuntoon. Jos niitä olisi ollut vaikkapa muutamia, niin se olisi mennyt, mutta koko kirjan sisällöstä varmaan kolmasosa (saatan liioitella) on täytetty näillä tarinoilla, joilla todistellaan Ramseyn mallin erinomaisuutta. Loppua kohti en enää jaksanut niitä edes lukea läpi, kun ne alkoivat toistamaan itseään.  

Taloudenhalllinnan babystepit

Ramseyn teoriassa taloudenhallinta lähtee seitsemästä stepistä, jotka ovat seuraavat: 

Ensimmäinen askel on tallettaa 1000 (dollaria) mahdollisimman pian, jopa irroittamalla varoja säästöistä tai sijoituksista, hätävarastoa varten. Tämä on järkeenkäypä askel, jolla vältetään tarve yllättävien menojen sattuessa turvautumasta luottokorttiin tai vastaavaan. Puskuri toimii kuitenkin hätävarastona, joten sitä voi käyttää vain silloin kun on pakko ja se pitää täyttä heti takaisin, kun vajautuu.

Seuraava vaihe on velkojen lyhentämien lumipalloteorian avulla. Tämä näyttää olevan varsin yleinen teema, joka toistuu useassa talousoppaassa. Tässä vaiheessa lyhennetään kaikki lainat paitsi asuntolaina.

Kolmannessa vaiheessa on kasvattaa hätärahastoa vastaamaan menojen määrää kolmesta kuuteen kuukauteen. 

Neljäs vaihe keskittyy investoimaan osan tuloista (15%) eläköitymiseen. Ei siis siihen, että jättäisi työnsä, vaan sitä että pystyy mahdollistamaan tilanteen, jossa pystyy turvallisesti tekemään valintoja siitä mitä haluaa tehdä ja mihin keskittyä. Kun puskurit ja talous on kunnossa, pystyy tekemään valintoja, jotka itselle sopivat. Tässä vaiheessa puhutaan myös sijoittamisesta. Daven suosikki vaikuttaa olevan sijoitusrahastot, joihin rahoja tulisi laittaa.

Seuraavaksi käydään läpi opiskelurahaston keruuta omille lapsille, jonka jälkeen on vuorossa vaihe kuusi, jossa maksetaan asuntolaina kokonaan pois. 

Lopuksi vaiheessa seitsemän aletaan rakentamaan vaurautta, unohtamatta kuitenkaan  hyväntekeväisyyttä, joka käydään myös läpi.

Kirjan lopussa on myös lomakkeita omaan budjetointiin, taloudenhallintaan, velkojen lumipallona sulattamiseen sekä velkoihin. Samat lomakkeet taitanevat löytyvät myös sivustolta Dave Ramsey Budget Forms maksutta. 

Yhteenveto

Kirjan teksti oli helppoa luettavaa, eikä termistössä ollut kovin paljoa itselleni vaikeita sanoja. Mielestäni kirja on lukemisen arvoinen kokemus, jos omaan talouden hallintaan tarvitsee lisää oppeja ja näkemyksiä. Luettavia sivuja on 205.

Vaikka Ramseyn tapa ei sellaisenaan omaan filosofiaani ihan kaikilta osin itsukaan, sain tästä hyvää inputtia jatkoa varten.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

fiFI