[Artikkeli päivitetty 29.9.2021]
Järjestelmä

Vuokrakäytössä olevalle mökillemme asennettiin älykäs Optiwatti -järjestelmä tammikuun lopussa 2019. Kirjoitin alustavista kokemuksista aiemmassa artikkelissa, joka löytyy tämän sivun lopusta.  
 
Älykkäällä lämmityksellä on ollut merkittäviä käyttöä helpottavia etuja kuten huonekohtainen lämmitys, etäohjauksen kautta saatava lämpötilatieto (sisä/ulko) sekä lämmityksen muokkaaminen eri vuokralaisten tarpeisiin. Toiset kun tykkäävät hieman viileämmästä ja toiset lämpimämmästä. 

Aiemmin ongelmana oli usein se, että jotkut vuokralaisista säätivät lattialämmitystä, ilmalämpöpumppua tai pattereita omien mieltymystensä mukaisesti tai jopa sammuttelivat niitä. Näiden etäohjaaminen on jo sinällään merkittävä etu kohteessa, joka ei ole “kivenheiton” päässä.
 


Mitä tietoa on käytettävissä?

Koska vuosia on jo useampi takana, on mahdollista vertailla täysiä vuosikulutuksia keskenään. Vertailussa on kuitenkin huomioitava muutama seikka:
 
 • Vuodet eivät ole lämpötilan ja sähkönkulutuksen suhteen täysin samanlaisia
 • Järjestelmä asennettiin vasta tammikuun lopulla, joten vuosi Optiwatin kanssa on hieman vajaa
 • Mökin käyttöaktiivisuus vaihtelee vuosittain
 
Otin laskelmissani huomioon vuosikohtaisen käyttöaktiivisuuden muutoksen. Tämä on sikäli helppoa, koska (verottajan vuoksi) pidän kirjanpitoa kaikista varauksista, niiden ajankohdista ja vuorokausikestoista.
 
Sähkön myyjältä (Helen) sekä sähkön jakelijalta (Kajave) poimin tilastot sähkön kulutuksista ja laskuista, jotka nekin on jo valmiiksi tallessa taulukossa verottajaa varten.

 


Faktat

Vuokrayöpymispäivien muutokset edelliseen vuoteen nähden olivat seuraavat:
 
 • 2017 (vs. 2016) -3.8 %
 • 2018 (vs. 2017) -2.9%
 • 2019 (vs.2018)  +24.4 %
 • 2020 (vs. 2019) +17,7 %
 
Yöpymisten määrä kasvoi siis vuosina 2019 ja 2020 merkittävästi. Vuotta 2020 selittää koronapandemia, joka alun hiljaisuuden jälkeen kääntyi isoon kasvuun.
 
Vuosittaiset sähkönkulutukset:
 
 • 2016: 13 688 kWh
 • 2017: 13 711 kWh
 • 2018: 13 802 kWh
 • 2019: 13 060 kWh
 • 2020: 13 505 kWh
 


Muutos ja yhteenveto

Sähkön kulutus on 2019 laskenut vain 5,4 % ja noussut 3,4 % vuonna 2020, mutta kun ottaa huomioon kasvaneet yöpymiset, voidaan laskea muutos sähkönkulutukseen per yöpymisvuorokausi:
 
 • 2017 (vs. 2016): +3.66 %  
 • 2018 (vs. 2017): +2.82%  
 • 2019 (vs. 2018): -34.7 %  
 • 2020 (vs. 2019):  -17,5 %
Muutos vuosina 2019 ja vielä 2020 on huomattava.
 
Onko täysin selvää, että yöpymisten lisääntyessä sähkönkulutus lisääntyy suoran suhteessa – ehkä ei, koska mökkiä täytyy lämmittää joka tapauksessa. Sen voi kyllä sanoa, että mikäli vuonna 2018 olisi ollut sama määrä yöpymisiä, kuin vuonna 2019, olisi sähkönkulutus ollut silloin tietenkin korkeampi, koska ihmiset käyttävät sähkölaitteita sitä enemmän mitä käyttöä on.  
 
 

Kun huomioidaan, että sähkön hinta sekä perusmaksut ovat nousseet (Kajaven tapauksessa näyttää tapahtuvan joka vuosi..), Optiwatin tehollinen käyttöaika (v2019 vajaa vuosi 11kk ja käyttövuorokausia oli 24.4% enemmän) voidaan todeta, että säästöä on tullut enemmän kuin 200€, joka laskuissa näkyy (ehkä 300-500). Verovähennysten vaikutusta laskelmassa (kotitalousvähennystä tai sijoitusasunnon vähennyksiä) ei ole huomioitu.

 
 
Keskimääräinen sähkönkulutus/käyttövuorokausi - muutos edelliseen vuoteen
Voisin lunastaa Optiwatilta laitteet omakseni ja saada alemman kuukausimaksun avulla lyhennettyä takaisinmaksuaikaa.
 
Säästön lisäksi etuna tulee aiemmin mainittu mukavuus, näkyvyys ja kätevyys, jotka jo sellaisenaan ovat sellaisia argumentteja, joiden vuoksi hankkisin järjestelmän.

 

Huomautus: Optiwatti ei ole sponsoroinut tai tukenut minua millään tavalla.

Aiempi artikkeli 03/2019: Energiansäästöä älyjärjestelmällä

 

Minua on jo pidempään harmittanut se tilanne, että mökillä on pidettävä jatkuvasti täysi lämmitys päällä syystä että en asu mökkipaikkakunnalla ja ole kytkemässä lämpöjä päälle/pois silloin kun vuokralaisia saapuu tai poistuu. Lisäksi olen kaivannut huonekohtaista lämmityksen säätöä, jotta lämpö jakautuisi tasaisemmin eri huoneiden kesken.  
 
Vuoden 2018 keväällä harkitsin vakavasti älyjärjestelmän hankkimista sähkölämmityksen ohjaukseen, mutta hanke siirtyi loppuvuoteen. Tein hankintapäätöksen Optiwatti -järjestelmän asennuttamisesta mökille vuoden vaihteessa ja asennus tapahtuikin heti vuoden 2019 alussa.
 
Valintakriteereihin sisältyi paitsi hinta, mutta myös luotettavuus, kotimaisuus ja helppokäyttöisyys. Loppujen lopuksi valintaprosessi oli hyvin helppo, koska Optiwatista oli helposti saatavissa lisätietoja ja kokemuksia netistä.
 
Kohde
Mökki on ympärivuotisessa käytössä oleva hirsirakenteinen mökki, jossa on juokseva vesi, koneellinen ilmastointi sekä sähkölämmitys. Makuuhuoneita on kaksi kappaletta, joiden lisäksi on yhdistetty tupakeittiö sekä wc/kylpyhuone.
 
Seuraavat sähkökohteet on kytketty Optiwatin ohjaukseen:
 • Vesivaraaja
 • makuuhuoneiden patterit
 • tupakeittiön patterit
 • eteisen patteri
 • eteisen lattialämmitys
 • kylpyhuoneen lattialämmitys
 • Mitsubishi -ilmalämpöpumppu

Auton lämmityspistoketta ei ole kytketty järjestelmään.

 

 

Järjestelmä
Optiwatti koostuu keskusyksiköstä sekä langattomista mittaus-/ohjausyksiköistä. Mikäli kiinteistön nettireitittimessä ei ole vapaata LAN-liitäntää tai reititintä, Optiwatti tarjoaa myös lisämaksusta (7€/kk) nettitikun sitä varten. Itselläni on mökillä DNA 4G:n avulla toteuteuttu lähiverkko, jonka reitittimessä oli vapaa paikka.
 
Asennus tapahtuu ilman kaapelointeja tai hankalia remontteja ja se kesti yhden iltapäivän verran tunnin paikallisen sähköasennusfirman toimesta. Ennen tilausta tarkistettiin Optiwatin toimesta, että ohjattavat sähkökohteet ovat järjestelmässä tuettavien laitteiden listalla. 
 
 
Käyttö
Optiwattia ohjataan joko tietokoneen selaimella tai mobiilisovelluksella. Itse pidän eniten Android -tabletin sovelluksen käyttöliittymästä, vaikkakin pääosa käytöstä tapahtuu Android -puhelimella.


Android -puhelimen käyttöliittymää.Selaimen lämpötilanäkymää.


Järjestelmässä on 4 eri profiilia:

 1. Normaali
 2. Säästö
 3. Jäähdytys
 4. Lämmitys pois

Yksinkertaisimmillaan ohjaus tapahtuu niin, että vaihdetaan haluttu profiili ja that’s it. Profiilin vaihdon voi myös ajastaa, mainio ominaisuus.

Säästöprofiilissa olen asettanut jokaisen huoneen lämpötilaksi +15,5 astetta läpi vuorokauden. Normaaliprofiilissa lämpötila on asetettu +21 asteeseen päivisin, mutta yön tunteina sitä tiputetaan nousten jällen klo 08.00 aamulla takaisin +21:een.

Lämminvesivaraajan ohjaus ei meillä varsinaisesti hyödynnä yösähköä, koska nykyinen sähkösopimus on sama hinta läpi vuorokauden, mutta lämmitys painottuu yöajalle, jotta lämmintä vettä on käytössä heti aamusta.

Tupakeittiön lämmityksestä huolehtii ilmalämpöpumppu, mutta kovilla pakkasilla patterit tulevat automaattisesti lisäksi mikäli sen teho ei riitä.

Järjestelmässä on myös hälytystoiminto, joka lähettää sähköpostin, mikäli kosteus tai lämpötila nousee tai laskee alle halutun raja-arvon. Innokas suihkuttelu kylpyhuoneessa on lähettänyt sähköpostin muutamaan otteeseen, kun ilmankosteus on noussut yli rajan.

Sähkön kulutusta, lämpötiloja ja ilmankosteutta voi seurata viikko-,  päivä- tai tuntitasolla.

Kustannukset

Koko järjestelmän asennus  työn osuus oli noin 2/3 osaa, joka on kotitalousvähennyskelpoinen.  Järjestelmän käytöstä peritään 19€ kuukausimaksu, joka on mahdollisuus pudottaa 5 euroon mikäli lunastaa loput laitteet omakseen. Tämä ei investointina ole järin suuri, joten tulen todennäköisesti käyttämään option.

Hintaan vaikuttaa ohjattavien kohteiden määrä, joka tässä tapauksessa mökiksi oli aika iso.

Optiwatilla on hinnoittelussa kolme eri mallia, joissa halvimman kuukausimaksun yhteydessä veloitettaan laitteiston koko hinta ja toisessa ääripäässä kuukausimaksu on korkea alhaisen investointikustannuksen kanssa.


Säästöt
Koska vuodet eivät ole veljeksiä, en halunnut verrata sähkönkulutuksia edellisen vuoden kuukausiin, joten poimin sähköntarajoajan nettisivulta lukemat exceliin ja tein vertailuja päivien kesken,  jolloin mökki oli tyhjillään. Poimin tarkasteluun 7 eri päivää, jolloin vuorokauden keskilämpötila oli likimain samat.

Ennen järjestelmän asennusta, mökin energiakulutuksen vaihteluväli tarkastelupäivinä oli 54 kWh – 97 kWh ja asennuksen jälkeen 35kWh – 80 kWh. Päivien keskinäisessä vertailussa säästöväli oli haarukassa 15% – 46%, joten keskiarvoksi tuli 26,9 % säästö.  

Niinä päivinä, jolloin mökkiä käytettiin aktiivisesti, en ole verrannut.

Mitä enemmän tyhjiä päiviä mökillä on (joka ei tietenkään ole toivottava tilanne), sen enemmän pystyy alennettua ylläpitolämpötilaa pitämään ja lämmityskuluissa säästämään. 
 
 
Plussat
 • Säästää rahaa, energiaa ja ympäristöä
 • Helppokäyttöinen 
 • Kontrollin tunne, kun pystyy etänä ohjaamaan oman mökkinsä lämmitystä, sekä seuraamaan ilmankosteutta, ulko/sisälämpötilaa sekä kulutusta. 
  • Estää tilanteet, joissa vuokralaiset voivat säätää lämpötilat tai ilmalämpöpumpun vääriin asetuksiin 
 • Lämpötila jakautuu tasaisemmin koko mökin alueella
 • Optiwatin tekninen tuki ja asiakaspalvelu nopea ja ystävällinen 
 
Miinukset
 • Lisälaitteet (vesivuotovahti, auton lämmityksen ohjaus) melko hintavia (mielestäni)
 • Lisälaitelistalla ei ole (vielä ainakaan) liiketunnistinta, palohälytintä tai kameraa
 • Kulutusraportti kaipaa monipuolistamista
 • Vesivaraajan kulutusta ei pystytä mittaamaan

 

en_USEN