Remontin kautta uuteen kotiin

Pohdiskelimme tammikuussa 2021 silloisessa asunnossamme asumistilannettamme. Asuimme kahdestaan (sekä kahden kissan kanssa) 1971 rakennetussa 92 m² neliön ylimmän kerroksen neliössä, joka oli muutettu kolmioksi poistamalla yksi huoneista ruokasaliksi. Vaikka olimmekin asuntoon ja sen sijaintiin yleisesti ottaen tyytyväisiä, tulimme siihen johtopäätökseen, että pienempikin asunto riittää, olihan molemmat lapset jo muuttaneet omilleen. Keittiö oli itse remontoitu vuonna 2020 (linkki) ja kylppärin kunto oli vielä ihan hyvä, mutta useassa kohdassa oli remontoitavaa tulossa (mm. lattia oli jo huonossa kunnossa). Remppa vai muutto siis?

Toiset asuvat vuosikymmeniä samassa asunnossa, mutta meillä on ollut tapana vaihtaa asuntoa aina tilanteen ja tarpeen mukaan. Tässä Ratakadun asunnossa asuimme 3,5 vuotta ja sitä edellisessä paritalossa Ellintiellä 9,5 vuotta, johon osui pääosin lasten kouluvuodet. Otimme siis yhteyttä tuttuun välittäjään, joka otti asunnon myytäväkseen. 

Asunto myyntiin

Helmikuussa saatiin asunto muutaman mutkan jälkeen (isännöitsijätodistuksen saamisessa kesti yllättävän kauan) myyntiin. Vaikka tällaisten isohkojen kerrostaloasuntojen myynnissä usein kestääkin pidempään, asuntokysyntä on ollut hyvää ja onnikin oli matkassa, koska reilun puolentoista viikon jälkeen huomasimme, että asunto oli myyty ! Ostajana oli mukava nuoripari, joka haki tilavaa kaupunkiasuntoa keskeisellä sijainnilla.

Uutta kohdetta etsimässä

Uuden asunnon etsintä oli jo käynnistynyt  tammikuussa, mutta nyt laitettiin isompaa vaihdetta silmään. Kiersimme asuntoja läpi hakiessamme meille sopivaa asuntoa. Keskeiset kriteerimme asunnolle olivat:

 • Sijainti Oulun keskusta-alueella 
 • Hyväkuntoinen tai ostohinnan jälkeen remontoitavissa kohtuullisella summalla
 • Neliömäärä noin 50-70 neliötä
 • Lasitettu parveke kissoille !
 • Autopaikka
 • Yksi makuuhuone riittää
 • Taloyhtiön talous kunnossa, eikä jäätävän isoja remontteja nurkan takana

Keskityimme aluksi enimmäkseen uudiskohteisiin, joista osa oli vasta rakenteilla, mutta näissä oli yleensä aina jotain, joka ei joko miellyttänyt tai olisi ollut kompromissi. Eräskin uudiskohde oli avara ja valoisa pienen yhtiön huoneisto hyvällä sijainnilla, mutta säilytystilojen puute ja hulppea autohalliosakkeen lisähinta laski innostusta. Useassa kaksiossa oli myös neliöitä niukasti, kuten uusissa kohteissa tapaa olla.  

Ydinkeskustassa Albertinkadulla oleva ylimmän kerroksen remontoitu huoneisto oli jo sellainen, josta olimme valmiit tekemään tarjouksen. Kuulimme kuitenkin, että asunnosta oli juuri tehty toisen välittäjän kautta sellainen tarjous, jonka myyjä hyväksyi, joten tämä asunto meni sivu suun. Jälkikäteen ajateltuna se oli kuitenkin onni, koska sen pohja ei ollut ideaalinen ja hankalasti muutettavissa.

Lopulta Heikinkadulta löytyi vuonna 1969 rakennettu pieni sympaattinen kerrostaloyhtiö, jossa oli tarjolla peruskuntoinen 51,5 m² kaksio toisessa kerroksessa (ensimmäinen asuinkerros). Ihastuimme asuntoon, jossa näimme potentiaalia tulevaksi kodiksi laajamittaisen remontin jälkeen. Taloyhtiö vaikutti mukavalta ja asiat hyvin hoidetulta. Soittelin sekä isännöitsijälle, että hallituksen puheenjohtajalle ennen kaupan tekoa ja tiedustelin heiltä tarkemmin asioista. Tässä hyvä vinkki kaikille asunnonostajille, heiltä saa soittamalla tarkemmin tietoja taloyhtiöstä  ja sen historiaa.

Uusi asunto

Kaupat

Pienen hinnasta tinkimisen jälkeen päästiin lopulta allekirjoittamaan kauppakirjat. Asunnossa asui vuokralainen 3kk irtisanomisajalla, joten lähdimme hakemaan väliaikaista vuokra-asuntoa siirtymän ja remontin vuoksi. Asunto löytyikin varsin pian Karjasillalta ja vuokranantajana oli vieläpä entinen työkaveri Nokian ajoilta, jonka kanssa oli helppo sopia vuokraehdot kohdilleen (määräaikainen sopimus ja kissatalous rajoittaa vuokra-asunnon hakua monissa tapauksissa). Tulipahan tässä samalla otettua vaihteeksi tuntumaa vuokralaisena olemiseen.

Muutto

Muutto Karjasillalle tapahtui jouhevasti tuttavien avustuksella ja niin alkoi asunnon vapautumisen odotus, jonka käytimme remontin suunnitteluun ja hankintoihin. Joitain isompia huonekaluja saimme “hävitettyä” muuton yhteydessä, joka pienempään asuntoon siirtyessä olisi hyödyllinen juttu. 

Kuva 1. Heikinkadun asunto ennen remonttia.

Remonttisuunnitelma

Nyt kun meillä oli asunto, oli mahdollista aloittaa tarkempi remonttisuunnittelu ja budjetointi. Vinkkinä kerrottakoon, että maksuton Floorplanner  on kätevä apuri, jolla pystyy tekemään netissä suunnitelmat helposti. Ohjelmaan voi esim. ladata pohjakuvan ja poimia sen sen jälkeen valmiista kirjastosta sopivia huonekaluja tai rakentaa uutta seinää. Työkalussa on myös 3D -näkymä, joten huoneita voi tarkastella myös sisältä käsin eri suunnista ja eri korkeuksilta. Ohjelmasta viedyt kuvat ovat kätevä apu esimerkiksi keittiösuunnittelijan, isännöitsijän ja remonttifirman kanssa kommunikointiin, kun kuvat voi lähettää suoraan sähköpostiin.

Floorplanner 3D -näkymä
Floorplanner 2D -näkymä

Bathroom

Heikinkadun kylpyhuone oli jo kosteustutkimuksessa todettu olevan “käyttöikänsä päässä”, joten oli selvää, että se vaatii kokonaisvaltaisen remontin. Harkitsimme myös kylppärin ja vaatehuoneen yhdistämistä, mutta silloin olisi tarpeellinen vaatehuone menetetty. Kylpyhuoneissa tiedettiin olleen asbestia tämän ikäisissä huoneistoissa ja tässä taloyhtiössäkin sitä oli ollut, joten se laskettiin remonttiin mukaan oletuksena. Kylpyhuoneen remonttitarpeet olivat seuraavat:

 • Asbestinäytteiden otto
 • Täydellinen purkutyö (kalusteet, seinät, lattiat, sähkökalusteet)
 • Lattiakaivon vaihto
 • Pesukoneen liitännän rakentaminen roilottamalla
 • Vesieristys
 • Laatoitus
 • Oviaukon suurennos ja oven vaihto
 • Uusi pytty, allaskaappi, valopeili, hana, suihkuhana
 • Suihkuseinän asennus
 • katon maalaus
 • “Rättipatteri”

Kilpailutuksen jälkeen päädyimme sopimukseen urakoitsijan kanssa ns. avaimet käteen pakettina. Kalusteet itse purkaen ei olisi saatu juurikaan urakkaan säästöä ja se oli myös urakoitsijan toivekin, jotta he voivat paremmin organisoida omat tekemisensä (lue: ei tarvitse asiakkaan kanssa säätää).

Kitchen

Keittiössä oli periaatteessa myös ihan hyväkuntoisiakin koneita, mutta kaapisto oli  jo parhaat päivänsä nähnyt kuten vesikalusteetkin. Halusimme uusia keittiön kaapistot ja samalla myös vaihtaa koneiden ilme niihin sopiviksi. Päädyimme hankkimaan Epoq -keittiön Gigantista, jossa saimme koko paketin sen ammattitaitoisen keittiösuunnittelijan kanssa yhdessä laaditun suunnitelman pohjalta. Keittiön purkamisen ja asennuksen päätimme tehdä itse, koska tässä oli hyvä mahdollisuus säästää rahaa ja hyödyntää kesälomaa. Tämä lieneekin kolmas keittiöremontti omalla kohdallani.

Väliseinät

Asunnossa oli aikakautensa tapaisesti väliovia eri huoneisiin. Esimerkiksi olohuoneen ja keittiön välissä oli siirrettävä liukuovi, joka tukeutui huoneita erottavaan kaapistoon (kts. kuva 1). Havaitsimme pian, että kaapiston ja väliseinän purkamalla saisimme avarrettua keittiön ja olohuoneen välistä tilaa.

Makuuhuoneen ja eteisen välissä oli myös seinää kaapistoineen ja erillinen ovi. Halusimme tuoda avaruutta ja valoa eteiseen purkamalla tämän väliseinän kokonaan pois. Pohdiskelimme laittavamme lasiseinän liukuovella huonetta erottamaan.

Lattia

Lattiassa oli mosaiikkiparketti, joka olisi ollut hiottavissa kuntoon. Huoneistossa tuli kuitenkin väliseinien ja kaapistojen purkujen myötä aukkoja, eikä tämä vanha parketti tyylillisesti miellyttänyt, joten päätimme asentaa uuden vinyylilaminaatin koko asuntoon.

Katto

Katto oli pääosin hyväkuntoinen, joten sen saisi uudistettua maalaamalla. Väliseinien purkukohtien kohdalla katosta löytyi isot urat, jotka piti ensin täyttää erikseen. 

Verholaudat ja ikkunalaudat

Ikkunoiden yläpuolella oli aikakaudelle tyypilliset verholaudat, jotka päätettiin purkaa. Purkaessa huomasimme, että niiden alta paljastui melkoisia “monttuja” seinässä, mikä tarkoitti työlästä paikkausoperaatiota maalauksineen. Myöskin ikkunalaudat olivat aikansa nähneet, osin alkuperäiset, jotka päätettiin purkaa. Näitä ei saanut kokonaisina irti, vaan ne piti jyrsiä palasina pois.

Hyllyt

Vaatehuoneen ja eteisen hyllystöt olivat meidän tarpeisiimme epäkäytännölliset, joten päätimme purkaa ne ja rakentaa Elfan järjestelmällä uudet hyllyköt, joissa olisi enemmän hyllytilaa.

Sähköt

Keittiöremontin, väliseinien purkamisen ja kylppärin vuoksi oli asunnossa tarve tehdä jonkin verran sähkötöitä.  Kylpyhuoneremontin vuoksi käynyt sähköasentaja tekikin niitä lisälaskutuksena aina huoneistossa käydessään.

Pinnat

Kaikki seinäpinnat ja katto päätettiin myös maalata kokonaisuudessaan uusiksi. Samalla pakkeloitiin pahimpia koloja pois, mutta ei kuitenkaan kaikkia, jotta vanhan talon “fiilistä” säilyy.

Remontti käyntiin

Vuokralainen luovutti asunnon 30.5.2021 siivottuna. Ohessa pääkohdat remontista viikoittain. Paljon tapahtui kyllä muutakin, jota ei näihin kuviin ja muisteluihin tarttunut. Kesä oli helteistä aikaa, joka tarkoitti sitä, että vissyvettä kului urakalla. Taloyhtiön säännöissä on määrätty, että remonttia saa tehdä vain ma-la 08-18, joten äänekkäät remonttivaiheet oli ajoitettava tuolle välille.

Viikko 22 (31.5-6.6)

Purkutyöt käynnistyivät välittömästi sen jälkeen kun asunto luovutettiin meidän käyttöömme. Oma lomani alkoi vasta viikolla 24, joten siihen asti purkutöitä pystyi tekemään vain iltaisin ja viikonloppuisin. Silloinkin rajoitetusti taloyhtiön remppamääräyksestä johtuen. Kylpyhuoneen remonttifirma aloitti työnsä tällä viikolla eristämällä kylppärin asbestipurkua varten.

Purkutyöt käyntiin

Keittiön koneet tekivät tori.fi:n kautta hyvin kauppansa. Nämä kaikki (poislukien liesituuletin) myytiin eteenpäin uusille käyttäjille päivässä-kahdessa.

Keittiön kodinkoneita

Viikko 23 (7.6-13.6)

Purkutyöt jatkuivat sekä kylpyhuoneessa ja muualla asunnossa. Viikon 22 ja 23 aikana oli muutakin aktiviteettia mökillä ja ylioppilasjuhlaa, mutta työt etenivät asunnolla silti eteenpäin. Kylppärin  asbestipurku saatiin valmiiksi (purkajilla sattui pieni aivopieru, jonka vuoksi purkua piti tehdä lisää). Itse jatkoin purkutöitä verholautojen parissa siltä osin kun keittiön purku oli tehty.

Viikko 24 (14.6-20.6)

Aloitin lomani tällä viikolla, joten pystyin käyttämään aikaa remontointiin huomattavasti enemmän. Käytännössä siis menin “töihin” työmaalle joka päivä arkisin ja viikonloppuisin. 

Tämän viikon aikana päästiin kylpyhuoneessa piikkaamaan lattiakaivolle paikkaa ja roilottamaan pesukoneen liitäntää. Makuuhuoneessa purin kaapistot ja väliseinät pois sekä kuskasimme kertynyttä tavaraa kaatopaikalle. Ongelmaksi muodostui puhelinkaapeli, jolle piti keksiä ratkaisu. Sitä ei voi poistaa, koska taloyhtiössä myöhemmin tuleva tietoliikenneremontti hyödyntää olemassa olevia putkistoja.

Sunnuntaina oli kivat tuttavaperheen rippijuhlat, joten välillä muistettiin myös juhliakin.

Remppaviikko 24

Viikko 25 (21.6-27.6)

Verholautojen ja keittiön takaa paljastuneita nyrkin kokoisia reikiä betonissa piti alkaa täyttämään ja hiomaan kuntoon. Peukku Ardex A45:lle. Aloimme myös valikoimaan sopivaa maalisävyä, jolla pinnat aikanaan maalataan. 

Keskiviikkona saapui myös Epoq -keittiö, jolle raivattiin makuuhuoneesta tilaa. Keittiön mukana toimitettiin asennusopas -kirja, josta oli valtavasti apua myöhemmin keittiön kasauksessa ja asennuksessa. Kaikki kaapin rungoista lähtien tulevat osina.

Tälle viikolle osui myös miniloma Ranualla, joten pääsimme hetkeksi irti remonttipölyjen seasta rentoutumaan kauniissa järvimaisemissa.

Ranuan iglu

Viikko 26 (28.6-4.7)

Tällä viikolla päästiin katon, seinien ja lattian tasoittelussa sille asteelle, että päästiin vihdoin myös maalailemaan seiniä ja kattoja. Katon maalaamisessa on omat riskinsä, jos se sattuu olemaan rapattu, joten kokeilu makuuhuoneen nurkkaan tehtiin ensin. Makuuhuoneen ja eteisen välinen siporex -seinä vaati tukevoittamista, joten kiinnitin siihen erikoiskovan kipsilevyn laastilla ja ruuveilla. 

Torstaina vierailimme kyläilemässä tuttavaperheen luona, jossa saatiin pizzauunilla tehtyä herkullista pizzaa. Olihan hyvää !

Viikko 27 (5-11.7)

Pitkään odotettu vaihe alkaa  – keittiön kasaus. Yläkaappien kiinnitys ja nosto on yksin oma haasteensa, mutta apua toivat puristimet ja laser. Sivuosan pöytälevy tuli Epoq:lta väärän värisenä ja vieläpä peilikuvana. Otimme yhteyttä Giganttiin ja tilaus lähetettiin saman tien tehtaalle. Osa tuli lopulta melko nopeasti 3 viikon päästä, vaikka olikin kesäaika.

Kylppärissäkin oli tasoitetyöt siinä vaiheessa, että vesieristyksen “kaunis” sininen pinta valmistui. Koska takaseinä oli 3cm vino, oli sen tasoittamiseen käytetty paljon laastia ja aikaa.

Viikko 28 (12-18.7)

Tämän viikon ohjelmassa oli kylpyhuoneessa laatoituksen teko. Pääsin myös tekemään vinyylilattian asennusta keittiöön sekä viimeistelemään keittiötä samalla kun sähkömies kävi tekemässä asennuksiaan. Vinyylilaminaatissa oli integroitu askeläänen eriste, joka nopeutti asennusta. Vinyylilaminaatin asennuksesta vanhan parketin päälle kuulee monenlaista, mutta vanha parketti on niin tiukasti liimattu lattiaan kiinni, että uskon tämän toimivan. Vinyylilaminaatin myyjän ohjeiden mukaan se voidaankin asentaa useimpien lattiamateriaalien päälle suoraan, kunhan alusta on tasainen.

Olohuoneen ikkunanlauta löysi myös paikkansa ja käytiinhän sitä välillä myös kahvilassakin.

Viikko 29 (19.7-25.7)

Kylpyhuoneessa jatkettiin remonttia asentamalla kiintokalusteita, asentamalla silikonit ja loput sähkötyöt. Olohuoneen lattia näki päivänvalon samalla kun keittiön koneiden asennus jatkui uudella makuuhuoneen likuovikaapiston asennuksella.

Vko 29 remonttia

Viikko 30 (26.7-1.8)

Viikolla 30 on näköjään kuvien ottaminen hiipunut, mutta työt jatkuivat makuuhuoneen lattian asennuksella, listoituksien asennuksella, silikonisaumauksilla,  sekä ikkunalautojen viimeistelyllä (vanhat piti porata palasina irti) sekä maalaustöillä. 

Vuokra-asunnon sopimus päättyi heinäkuun loppuun (lauantaina)  ja tuleva vuokralainen sieltä jo kyseli asunnon vapautumista. Kaikki vesiputket keittiöön ja kylppäriin sekä vesikalusteet kylppäriin oli asentamatta, joten hieman alkoi hikeä pukkaamaan sen tiimoilta. Putkimiehet tuntuivat olevan kiireisiä, joten hoputtelin heitä paikalle, jonka sitten perjantaina tekivätkin. Kalusteet ja putket saatiin perjantaina paikalleen (pari fiksausta jäi seuraavalle maanantaille) ja illalla kannettiin tavarat sisään !

Lauantaina oli tiedossa eräät pirskeet, mutta tavaroiden purkaminen jatkui taas sunnuntaina.

Viikko 31 (2.8-8.8)

Viikon aikana purettiin loput pahvilaatikot, paikkailtiin viimeisiä koloja sekä asetuttiin taloksi.

Lopputulos

Lopputulos näkyy alla olevista kuvista. Keittiö toteutettiin siinä laajuudessa, kun alussa suunniteltiinkin. Jääkaappipakastin voidaan sijoittaa joko kuvassa näkyvälle seinälle tai sitten keittiön pöydän sivulle. Harkinnassa on hankkia pienempi pyöreä ruokapöytä tai sijoittaa se tilavan olohuoneen puolelle.

Olohuoneen suurimmat muutokset liittyvät paitsi väliseinän poistoon, ikkunan ympärillä tapahtuneisiin rakenteellisiin muutoksiin. Television päivittyessä se on tarkoitus asentaa kiinteästi seinään ja patterin eteen ehkä tulee joskus ilmaa läpäisevä kotelointi.

Makuuhuoneessa väliseinän poiston myötä takaa lähti myös kaapisto, jonka tilalle on hankittu 180cm leveä liukuovellinen uusi kaapisto. Ikkunan verholaudat ja ikkunalaudat on päivitetty. Lasinen väliseinä vaatekaapin etupuolelle on harkinnassa myöhemmin.

Kylpyhuoneessa on vielä pari koukkua kiinnitettävänä ja pyykinpesukone puuttuu. Kääntyvä suihkuovi olisi saanut olla ehkä 10cm leveämpi, mutta tällä mennään toistaiseksi.

Eteisen ovet ovat vielä alkuperäiset. Ne on tarkoitus maalauttaa jossain vaiheessa myöhemmin.

Uusi keittiö 

Uusi olohuone 

Uusi makuuhuone

Uusi kylpyhuone

Kustannukset

Kalleimmat kohteet olivat kylpyhuoneurakka 8 814 € ja Epoq -keittiö 6 580 €. Tarvikeostoksia K-raudasta, Bauhausista, Puuilosta ja Starkista tuli yhteensä noin 5 300 € edestä, joista vinyylilaminaatti oli 1 254 €. Em. ostokset sisältävät uusia koneita n.500-800€ arvosta. Esimerkiksi katkaisu- ja jiirisaha tarvittiin, koska 7 cm korkeiden lattialistojen leikkaus ei vanhalla onnistunut. Ryobin monitoimityökalu, kolmas akku ja käsisirkkeli olivat rempassa hyödyllisiä hankintoja. Jätemaksuihin meni 190 € (melko monta kärrykuormaa viety).

Oman työn arvoksi laskin varovasti 6 000 €, joka perustuu vastaavan kokoisiin urakoihin. Esimerkiksi keittiön asennus olisi maksanut 1500 €.  

Loppusanat

 

Jo ennen remontin alkua oli tiedossa se, että tekemistä tulee olemaan paljon, mutta työn määrä silti hieman yllätti.  Vaikka aikaa remontoida oli heinäkuun loppuun asti, kuvittelimme, että asunto valmistuisi jo heinäkuun alussa. Purettavien pintojen, kalustojen ja seinien paikkaus vaati paljon hommaa, eikä keittiön asennuskaan ollut ihan pikku juttu. Yhtä kaikki, remontin aikana tuli paljon uutta oppia, josta on hyvä ammentaa myös jatkoa varten. 

Päivitys 20.9.2021:

Remontista on nyt aikaa reilu kuukausi ja huoneistoon on kotiuduttu.

Wc:n osalta havaitsimme, että suihkukaari olisi saanut ehkä sittenkin olla 10cm leveämpää mallia tai tulla asennetuksi lähemmäs suihkulaitetta, mutta ajaa kuitenkin asiansa. Lisäsimme varastosta löytyneen suihkuverhotangon kattoon ja hankimme siihen suihkuverhon, jolla roiskuvaa vettä wc -istuimen edessä olevalle matolle estetään. Paperirullatelinettä ajaa Clas Ohlsonista hankittu metallinen pieni hyllytaso, koska en raaskinut alkaa porailemaan uudenkarheaa vesieristystä rikki, jonka seinäteline olisi vaatinut. Pyykinpesukone on tulossa vielä tässä syksyn aikana, kunhan nyt tässä pääsee kodinkonekauppaan asti.  

Keittiö on myös osoittanut toimivuutensa. Sen verran remonttia on jatkettu, että asensin viime lauantaina allaskaapin vesi- ja viemäriputkien läpivienteihin tiivisteet. Läpivienneissä ei ole ollut aiemmin tiivisteitä, joten mahdollinen vesivuoto saattaa päästä putkistoja pitkin kaapiston alle, eikä valu kaapisssa olevaa kaukaloa pitkin, kuten suunniteltu. En tiedä kuinka yleistä tämä tiivisteiden asentaminen on, mutta tulipahan nyt tehtyä. 

Ostin Bauhausista  kotimaisen Aplivi valmistamat viemärien läpivienti ja astianpesukoneen tulo- ja poistoletkujen läpivienti  osat, jotka oli helppo myös jälkiasentaa (tosin apk letkut piti irrottaa asentamisen ajaksi kun siirsin ne eri läpivientireikään).  Tiivistin läpiviennit liimamassalla ja putket niihin silikonilla, joten nyt mahdollinen vesivuoto pitäisi jäädä allaskaapin vuotoaltaaseen, eikä valua kaapin alle. 

Allaskaapin lattialle on asennettu nyt myös vuotovahdin, joka hälyttää mahdollisen vuodon sattuessa.

remppaukko
Allekirjoittanut työasussa
uimaallas
Remppa valmis. Saunaan ja taloyhtiön uima-altaalle
en_USEN